Att vara cool och ord
TweetSolbrillor är någonting som jag personlingen uppskattar väldigt mycket och tycker det är generellt snyggt att använda.
MEN det finns ett allmänt diskuterat problem med solbrillor.
Ett problem kanske är att dra det till sin spets, det är nog snarare ett mindre irritations moment som ofta blir en snackis.
OCH denna snackisen är ju då när man kommenterar just det faktumet att en person bär solglasögon inomhus.
Vad som slog mej idag när jag åkte tunnelbanan är just det här, att bära solglasögon inomhus. Det är lite känsligt när det kommer till tunnelbanan för där är det ju lite mer okej att bära dem trots att man är ”inomhus”. Men just i tunnelbanan är det så vanligt att man ser folk som bär solglasögon trots att det inte finns någon som helst anledning.
Jag håller för övrigt med om att man inte skall bära solglasögon inomhus. Just därför, tror jag, så reagerar jag på den här skitsaken som egentligen är helt onödig att reflektera över.
Men det som man också kan ana lite är att många bär solglasögon i tunnelbanan och alla andra ställen också, just på grund av den anledningen att solen ofta lyser med sin frånvaro, snarare än sin närvaro, i vårt kära Svea Rike och då speciellt på vinterhalv året. Och nu när våren har kommit med full kraft så har man ett visst efterlängtat sug att just ha på sej sina brillor så mycket det bara går.
Men jag tycker det blir så påtagligt när man ser folk gå omkring med sina solbrillor i underjordiska gångar där man har svårt att se utan att ens förmörka ens syn ytterligare.
Där går ändå gränsen!
En helt annan sak som slog mej här om dan har med vårt språk att göra.
Vårt håller ju mer och mer på att utvecklas till nonting som mer liknar mashianska än svenska. Vi svenskar är väldigt duktiga på att anamma andra kultur och tradtioner.
Anekdot till detta är att dem svenska / vi svenska tursiter har blivit framröstade i en stor internationell undersökning, till dem turisterna i världen som är mest positivt inställda till att pröva på / använda oss av det lokala språket när vi är på semester.
Men som sagt, vi håller på att utveckla vårt språk i en riktning mot ett språk där säkert 25% av alla orden i vokabuläret kommer vara original svenska. Resten kommer att vara ord från något helt annat språk som vi helt enkelt bara uttalar med svenskt uttal.
Bra exempel är ju Facebook där man kan ”Gilla” någonting. Hur många säger egentligen att man kan gå in och ”Gilla” nonting, förutom SVT Sport?
Det man säger är ju att man går in ”Like” saken fast vad man säger är ju att man ”Lajkar”.
Här är jag själv en lika stor kålsupare som alla andra för det är exakt vad jag gör också.
Men som sagt, det är ju på denna vägen vi har börjat vandra OCH kommit en bra bit.
Nästa steg i denna utvecklingen är ju att man börjar använda sej av Twitter språket.
Helt plötsligt börjar man skrivaordienlångrad och man i en text för att understryka att någonting är viktigt så börjar man hashtaga.
Detta är #viktigt.
Här hoppas jag att Bonniers och Svenska akademin tar sitt ansvar och inte faller för frestelsen att slänga in sånna här saker i ordboken för det hör verkligen inte in där!
Och även om man dem lyckas motstå frestelsen att slänga in sammanskrivnaord så faller lotten där efter på lärarna.
DOM får ju definitivt inte börja acceptera sådana här saker i grundskolan för DÅ går det snart väldigt snabbt utför!
Detta kan sammanfattas med att sociala medier har en väldigt stor och ganska grundlig inverkan på oss och hela vårt samhälle och det blir väldigt svårt att sia om vad konsekvenserna i framtiden kommer att bli.
@Gsomijesper
Kålsupare ja. Hur kan du klaga på sammanskrivningar när du själv särskriver som en 80-talist fostrad som om du lärt dig svenska i Kazakstan? Om du ska ifrågasätta Svenska Akademin kan du väl ändå skriva rätt? :)
Thomas jag råder dej till att läsa nästa inlägg.